Logo Soroptimist International Antwerpen


Internationale Vergaderingen


Verslag Internat. Vergaderingen

Pagina - Vergaderingen

Statutaire Vergaderingen in 2013 - 2014

De statutaire vergaderingen gaan door op de eerste donderdag van de maand om 19u30 in de Jachthoorn te Kontich.

Data Statutaire Vergaderingen en Acties voor 2013 - 2014

3 october 2013 - machtsoverdracht
12 oktober 2013 - Herfstquiz - 4e editie
21 november 2013 - Drieluik Antwerpse clubs
5 december 2013 - Statutaire vergadering
9 januari 2014 - Statutaire vergadering
6 februari 2014 - Statutaire vergadering
Krokusconcert - 23 februari 2014 t.v.v. OKAN
6 maart 2014 - Open Deur
3 april 2014 - Statutaire vergadering
8 mei 2014 - Algemene Vergadering
5 juni 2014 - Statutaire vergadering
4 september 2014 - Statutaire vergadering
2 october 2014 - Statutaire vergadering

Statutaire Vergadering op 3 october 2013 - 19u30

Machtsoverdracht

van Rita De Groot aan Christel Verswyvelen en
Verslag 2012-2013 door de secretaris, penningmeester, programma-directeur en commissie toetreding

top

SI Antwerpen organiseert haar vierde HERFSTQUIZ
op Zaterdag 12 oktober 2013 - 19u30 (deuren 19u00)

In zaal KAVA in de Consciencestraat te Antwerpen

Inschrijving

De opbrengst van de quiz gaat volledig naar Centrum Kauwenberg
centrum voor gezinen in generatie-armoede.

top


Antwerpse Drieluik - 21 november 2013 - 19u30
SI Club Antwerpen / SI Club Antwerpen de Zes Rozen / SI Antwerpen Anthos

Organisatie: SI Antwerpen de Zes Rozen
Spreker: Lieven De Brauwer

top


Statutaire Vergadering op 5 december 2013 - 19u30

Spreker: Mevr. Marijke Braem
hoofdinspecteur en coordinator intrafamiliaal geweld - dienst nazorg
(lokale politie Antwerpen)

top


Statutaire Vergadering op 9 januari 2014 - 19u30

Nieuwjaarsvergadering met partners en opgeluisterd door Dixieband “Movin’Easy”

Thema: The Great Gatsby / Interbellum periode (1918-1939)

Dresscode: stijl INTERBELLUM
heren bv. kostuum, wit hemd, strikje, pochetje, witte sjaal, hoed . . .
dames bv. lange kettingen, pluimen, haarlint, lange handschoenen, boa . . .

LAAT UW FANTASIE LOS EN KOM GENIETEN OP DEZE UNIEKE AVOND !!

topStatutaire Vergadering op 6 februari 2014 - 19u30

Spreker: Bert Van Dijck
"The Mercy Ships" - Hoop en genezing per schip

www.mercyships.be

De Africa Mercy is het grootste private hospitaal schip ter wereld. Aan boord werken 450 vrijwilligers uit 40 landen in medische, ondersteunende en maritieme functies.
Elk jaar is er een nieuwe missie van 10 maanden in één van de armste landen ter wereld. Op het schip vinden jaarlijks ca 7000 chirurgische ingrepen plaats, maar nog meer mensen worden geholpen op het land.

MERCY SHIPS - SCHEPEN VAN DE HOOP - ALS JE NIET NAAR HET ZIEKENHUIS KUNT KOMEN, KOMT HET ZIEKENHUIS NAAR JOU!


Beeld je in . . . een schip dat bemand wordt door artsen, onderwijzers, water- en landbouwkundigen, dat aanlegt in enkele van de alleramste ontwikkelingslanden.

Beeld je in dat zij hun diensten gratis aanbieden.


Geschiedenis:
In 1978 vingen Don en Deyon Stephens een reis aan die het ontstaan van Mercy Ships zou betekenen. Een team startte de zoektocht naar het geschikte zeeschip om hun droom waar te maken: een ziekenhuisschip dat een helpende hand zou reiken aan de allerarmsten.

Op 7 juli 1978 werd deze droom werkelijkheid. Het eerste Mercy Ship, een oud zeeschip, M/V Victoria, werd aangekocht voor een bedrag van 1.000.000 dollar. Dit dankzij een lening bij een Zwitserse bank. Don en Deyon begonnen bemanningsleden voor het schip te rekruteren en zamelden geld in om het schip aan te passen aan de internationaal geldende normen. Vier jaar van voortdurende inzet resulteerden in de transformatie van een passagiersschip in een ziekenhuisschip.
Drie operatiekamers en een ziekenhuiszaal met 40 bedden later, hadden ze het schip omgevormd tot een drijvend ziekenhuis van 11.701 ton, inclusief een crew van 350 vrijwilligers van over de hele wereld. In 1982 werd het pas gedoopte schip te water gelaten: Anastasis, het eerste Mercy Ship!

Een andere mijlpaal werd bereikt in 2007 met de tewaterlating van de Africa Mercy, het grootste actieve ziekenhuisschip in de geschiedenis van Mercy Ships.
De Africa Mercy is meer dan 150 meter lang en heeft een inhoud van meer dan 16 GRT, dat is meer dan 46000 m3. Nadat het schip is omgebouwd van treinferry naar hospitaalschip heeft zij Engeland verlaten en is aan het werk gegaan in Afrika.
Met zes operatiekamers en een ziekenzaal met 78 bedden is de Africa Mercy het grootste niet regeringsgebonden hospitaalschip ter wereld.

Don, zijn vrouw Deyon en hun vier kinderen leefden gedurende 10 jaar aan boord van het eerste Mercy Ship, de Anastasis. Vandaag is hun thuisbasis het International Operations Center in Garden Valley in Texas. Het gezin heeft het aanvankelijk bescheiden Mercy Ships zien evolueren naar een organisatie waarvoor al duizenden professionele vrijwilligers uit meer dan 35 landen werkzaam waren.
Don is momenteel werkzaam als voorzitter, hij is ook lid van de Raad van Bestuur en het internationale Mercy Ships.

Vrijwilligers in hart en nieren - een van de principes van Mercy Ships is, dat vijwilligers volledig gratis werken. Ze bieden niet alleen hun steun en expertise, maar betalen ook zelf hun reis- en verblijfskosten. Elk jaar lossen ongeveer 1.400 vrijwilligers elkaar af op het schip.

Hoop en Genezing brengen - Mercy Ships brengt levensveranderende gezondheidszorg, ontwikkelingshulp en een blijvende verandering in ontwikkelingslanden waarbij voor de armen zowel directe nood wordt gelenigd als zorg voor de lange termijn wordt gebracht. Het hospitaalschip met een bemanning bestaande uit vrijwilligers werkt op verschillende plaatsen in de wereld.
Hierbij werkt Mercy Ships aan de verhoging van de capaciteit van het gastland zodat men hier beter voor de eigen bevolking kan zorgen.
Mercy Ships helpt de armen gratis, zonder onderscheid te maken naar ras, geslacht of religie.
Niet alleen worden er aan boord van het schip duizenden gratis operaties uitgevoerd, maar ook worden er in de dorpen in de omgeving in samenwerking met de plaatselijke bevolking allerlei projecten opgestart. Deze blijvende programma's zijn actief op het gebied van gezondheid, onderwijs, waterhuishouding en landbouw.

Bert Van Dijck:
De heer Bert Van Dijck, is voorzitter en oprichter van "Mercy Ships Belgium". Hij bekleedde verscheidene management functies bij onder ander Bekaert, Bombardier en Volvo. Hij beëindigde eind 2007 in Japan zijn druk actief leven in br /> de business wereld. Sedertdien werkt hij 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 volledig gratis voor Mercy Ships.
Hij bracht ons welbespraakt maar zeer bescheiden een bijzonder beklijvende introductie tot dit prachtig project.
Verslaggever: Chris Celis

topOpen Deur Vergadering op 6 maart 2014 - 19u30

Spreker: Mevr. Hafida Talhaoui
voorzitter Raad van Bestuur van

"Advocaten Zonder Grenzen”
www.asf.be/nl/

Advocaten zonder Grenzen werd opgericht te Brussel in 1992 en is een internationale ngo die gespecialiseerd is in de verdediging van mensenrechten en rechtstoegang.

Van Kathmandu tot Kinshasa, van Bogotá tot Tunis verdedigen haar teams onder meer slachtoffers van foltering en mensen die illegaal worden vastgehouden, bevorderen ze wetshervormingen voor een betere naleving van de mensenrechten, leiden ze lokale advocaten en magistraten op en zorgen ze ervoor dat de stem van de slachtoffers van internationale misdaden gehoord wordt voor de rechtbanken.

Met beeld- en cijfermateriaal heeft mevrouw Talhaoui ons een inleiding gegeven van het belang van, de inzet door, en de nood van AdZG en . . . en voelden we hetgeen zijzelf (Mevrouw Talhaoui is advocate bij de balie te Antwerpen), in de praktijk heeft meegemaakt, heeft gezien en zelf haar volledige inzet heeft gegeven soms met goede resultaten maar spijtig genoeg ook met minder goede afloop voor sommige vrouwen, moeders en/of gezinnen.

Op dit moment heeft AdZG :

Een constante in de landen waar zij actief zijn : Belangrijke activiteiten op het terrein : Getuigenissen (uit Power-point-presentatie Hafida Talhaoui) :

“Het enthousiasme van de lokale confraters is groot, de middelen ter plaatse vaak minder. ASF (AdZG) levert werkelijk het verschil door deze advocaten bij te staan in de opvolging van dossiers” Charlotte Verhaeghe Advocate bij de Balie Brussel

“Zonder het gerecht en het proces zou ik nooit als slachtoffer erkend geweest zijn. Zonder AdZG zou ik vergeten zijn. Mijn hoop is dat de dader dezelfde feiten niet meer zal begaan. Wij getuigen op het proces, zodat als andere vrouwen dezelfde feiten ondergaan, ze de moed zullen hebben om te getuigen.” Julienne is een dorpsbewoonster uit de provincie Zuid-Kivu in Oost-Congo. Zeven jaar geleden werd ze verkracht en verminkt door soldaten.

Dankzij AdZG werden in 7 landen, van april 2012 tot maart 2013 :

top


Statutaire Vergadering op 3 april 2014 - 19u30

Spreker: Mevr. Ann Van den Buys - Persehone vzw
Vereniging voor vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte
en
Voorstelling "VZW versus Feitelijke Vereniging" door SIB Commissie Statuten

Persephone is een vereniging voor vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte te Antwerpen. (zie voor meer informatie op hun website: Persephone). De manier en het enthousiasme waarop Ann haar ervaringen met ons deelde en de uitleg van Ann was zo boeiend dat het muisstil werd in de zaal. Een samenvatting geven is niet ea envoudig, daarom verwijs ik graag naar een interview van Ann Van den Buys, met iemand van het tijdschrift VZW De Lichtbron dat perfect weergeeft wat Ann ons heeft verteld. Dit interview zal in een afzonderlijke mail verstuurd worden.

top


Algemene Vergadering op 8 mei 2014 - 19u30

Verkiezing Bestuur 2014 - 2016
Enquête ivm uitbreiding
Verkiezing ‘Feitelijke Vereniging’ of ‘VZW’

top


Statutaire Vergadering op 5 juni 2014 - 19u30

Spreker: Ellen Van Hoeydonck
vrijwilligster Revalidatie centrum "Wasi Esperanza" in Ayacucho (Peru)
via een live-skype-sessie met Marjan de Kinderen van
VZW Tumbador

Centro de Rehabilitacion Wasi Esperanza

Centro de Rehabilitacion Wasi Esperanza is een revalidatie centrum in Ayacucho in Peru dat revalidatie in alle aspecten aanbiedt aan kinderen en jongvolwassenen in armoede.
Momenteel komen ongeveer 40 patiënten per week naar de kinesitherapie en worden hun families door de sociaal assistenten begeleid waar nodig.
Daar is ook een dagopvang waar 6 kinderen van maandag tot vrijdag overdag opgevangen worden terwijl hun ouders gaan werken.
In San Miguel, een dorpje op 2 uur rijden van Ayacucho is er ook een revalidatie centrum waar wekelijks een 15-tal patiënten geholpen worden.

top


Statutaire Vergadering op 4 september 2014 - 19u30

Spreker: Mevr. Rosario Latimer
(El Moustaqbal – Huis 16 VZW)
“Huis 16” : “Tutoring & Mentoring in een maatschappij met een groeiende diversiteit.”

Dagelijks lezen we in de kranten of horen we op de radio dat we ook in België te maken hebben met ongelijkheid, kans-armoede en te weinig kansen voor laaggeschoolden.
Een maatschappij met een groeiende diversiteit vraagt dan ook aandacht in al zijn facetten. El Moustaqbal-Huis 16 VZW is een vrijwilligersorganisatie die inspeelt op een deel van deze problematiek.
Mevrouw Rosario Latimer verduidelijkt de aanpak en het opstarten van een Tutoring & Mentoring programma in een open huis (Huis 16) voor kinderen uit kansarme milieus.
Rosario heeft de opbouw gegeven van El Moustaqbal naar Huis 16 en verschillende termen benadrukt om toch een onderscheid te maken in terminologie en misvattingen over kansarmoede, multiculturaliteit, diversiteit.
Zelf als allochtone vrouw (Rosario is van Braziliaanse afkomst), een term die ze zelf in de mond neemt, definieerde ze wat eigenlijk allochtoon wilt zeggen.
Ook de definitie van “diversiteit”. Diversiteit betekent alle mogelijke verschillen die in onze maatschappij voorkomen, op het vlak van gender, cultuur, godsdienst, seksuele geaardheid, leeftijd, sociale achtergrond.
Er is een groeiende diversiteit in onze maatschappij en cijfermatig materiaal toont aan dat er een stijging is van de ongeschoolde arme populatie waarin zij een verschil maakt tussen arm en kansarm zijn.
Huis 16 (letterlijk een rijhuis met huisnummer 16) is geëvolueerd van een katholieke vrouwenorganisatie voor arbeidersvrouwen naar een zelforganisatie voor allochtone arbeidersvrouwen tot een organisatie die zich concentreert op het grootste probleem van kansarme vrouwen en de onderwijskansen voor hun kinderen.
Financieel arm zijn en kans-arm zijn, zijn 2 verschillende begrippen en kinderen krijgen niet altijd de kans om hieruit te geraken.
De medewerking van scholen is belangrijk. Niet alleen naar de ouders toe, vooral naar de moeders toe, maar ook de sensibilisering naar niet kansarmen. In haar relaas gaf ze een uiteenzetting – met veel respect naar leerkrachten toe – waar het onderwijs soms voor kansarmen misloopt.
Het is dan ook het doel van Huis 16 om jongeren te helpen door de inzet van vrijwilligers en stages, van leerkrachtenopleidingen in samenwerking met diverse scholen.
Een moedige vrouw die zich als vrijwilliger, samen met anderen, volledig inzet om kinderen en hun ouders te begeleiden naar het halen van een diploma, en hen trachten uit een impasse te halen om hen zo een toekomst te geven voor zichzelf en voor hun toekomstige kinderen.
(De opbrengst van de herfstquiz op 22 november 2014 gaat o.a. naar de installatie van een wifi-netwerk.)
Christel Verswyvelen

top


Statutaire Vergadering op 2 october 2014 - 19u30

Spreker: Bea Rabe
Aan de slag met "UN Resolutie 1325" als voorbereiding op de

10th European Meeting and Friendship Days te Brugge

topVZW Soroptimist International Club Antwerpen, Louislei 58, 2930 Brasschaat
ondernemingsnummer 0640.806.348
About Soroptimist | Site Map | Protection of intellectual rights / Responsibility / Privacy Policy |