Logo Soroptimist International Antwerpen


Internationale Vergaderingen


Verslag Internat. Vergaderingen

Pagina - Vergaderingen

Statutaire Vergaderingen in 2015 - 2016

De statutaire vergaderingen gaan door op de eerste donderdag van de maand om 19u30 in de Jachthoorn te Kontich.

Data Statutaire Vergaderingen en Acties voor 2015 - 2016

1 october 2015 - Machtsoverdracht
4 october 2015 - Lierse Ommegang
18 november 2015 - Drieluik Antwerpse clubs
3 december 2015 - Statutaire vergadering
7 januari 2016 - Statutaire vergadering
4 februari 2016 - Statutaire vergadering
4 maart 2016 - SIB - FILMAVOND
10 maart 2016 - Open deur vergadering
7 april 2016 - Statutaire vergadering
23 april 2016 - ZOO GELUKKIG
12 mei 2016 - Statutaire vergadering
9 juni 2016 - Open Deur vergadering
1 september 2016 - Statutaire vergadering
6 october 2016 - Statutaire vergadering


Statutaire Vergadering op 1 october 2015 - 19u30

Machtsoverdracht

Thema: bestuurswissel
Jaarverslagen van secretaris, penningmeester, programma-directeurBestuurswissel
+ installatie vzw Soroptimist International Club Antwerpen

Op donderdag 1 oktober had de bestuurswissel plaats : Hilde Uwaerts neemt vanaf nu de fakkel over van Christel Verswyvelen als voorzitter van SI club Antwerpen. Tevens werden de jaarverslagen 2014-2015 voorgelezen door de secretaris, penningmeester, programma-directeur en commissie toetreding.
Tevens oprichting en installatie SI Club Antwerpen VZW
Feestelijke afsluiting : “presentatie 85 jaar SI Club Antwerpen”

top


Lierse Ommegang op 4 october 2015

De Lierse Ommegang, een gebeuren dat slechts elke 25 jaar plaats heeft.

De binnenstad van Lier wordt gekatapulteerd naar het Lier van de 16de eeuw dat haar stadspatroon Sint-Gummarus viert. Als bezoeker word je helemaal opgeslokt door dit totaalgebeuren waar ook de Lierse reuzentrein een bijzondere rol zal in spelen.

Lier viert zijn 25-jaarlijkse Gummarusfeesten. In het kader daarvan gaat op zondag 4 oktober 2015 de Lierse Ommegang uit, niet met een traditionele stoet maar met een historische re-creatie; 1000 figuranten voeren de stad terug naar het einde van de 15de eeuw!
De Lierse Ommegang, een gebeuren dat slechts elke 25 jaar plaats heeft.

Deze daguitstap is toegankelijk voor alle leden van SI Antwerpen, hun familie, vrienden, . . .
Programma:

De lunch vindt plaats in restaurant “Elzenhof” op de Grote Markt te Lier.
Menu aan 30 Euro per persoon (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie/thee). Drank consumptie wordt ter plaatse afzonderlijk afgerekend.

top


Antwerpse Drieluik - 18 november 2015 - 19u00
SI Club Antwerpen / SI Club Antwerpen de Zes Rozen / SI Antwerpen Anthos
in het Kasteel van Brasschaat - Gemeentepark, 5 Brasschaat

Organisatie: SI Antwerpen Anthos
Sprekers: Mevr Lieve Sels en Mevr. Annie Nuyts
Thema: Familie duurt langer dan een mensenleven

De therapeuten Lieve Sels en en Annie Nuyts illustreerden aan de hand van grappige of emotionele video’s, TV fragmenten, tekeningen, anekdotes en liedjes de theorie van I. Nagy in verband met contextuele hulpverlening.
Volgende onderwerpen werden behandeld:

Genoteerd door Beatrice & Annick

top

Statutaire Vergadering op 3 december 2015 - 19u30

Spreker: de Heer Christian De Riemaecker,
spreekt over zijn moeder advocate Marguerite de Riemaecker-Legot,
onze eerste vrouwelijke minister.
Zij stond toen aan het hoofd van het Ministerie van Gezin en Huisvesting van 1965 tot 1968.

De heer Christian De Riemaecker vertelt, samen met zijn echtgenote Eveline Bastin, over zijn moeder: Marguerite Victoire Zéphirine Anna De Riemaecker-Legot (Oudenaarde, 9 maart 1913 - Brussel, 7 mei 1977). Zij was een Belgisch politica voor de CVP. Ze was de eerste vrouwelijke minister van België en tevens de eerste vrouwelijke minister van Staat.
De Riemaecker-Legot was doctor in de rechten en advocaat in Oudenaarde en in Brussel. Zij werd in 1946, toen vrouwen zelf nog geen stemrecht hadden, uitsluitend door mannen voor het eerst verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Brussel. Zij behield deze zetel in het parlement ook na de invoering van het vrouwenstemrecht, in 1948, tot 1971.
In 1965 werd zij benoemd tot minister van het gezin en de huisvesting. Hiermee was ze de eerste vrouwelijke minister van België. Ze bleef aan in deze functie tot 1968.
Van 1971 tot 1977 was zij schepen in Brussel met de portefeuille Burgerlijke stand en Erediensten van de Stad Brussel. Ondertussen werd ze in 1974 benoemd tot de eerste vrouwelijke minister van Staat.
Na de presentatie verkoopt en signeert de heer De Riemaecker het herdenkingsboek dat hij over zijn moeder heeft samengesteld.
Citaat van de heer De Riemaecker als auteur van dit boek: "Mijn vurigste wens is dan ook dat die link, tussen de actieve loopbaan van mijn moeder en de missie van de vrouwelijke verenigingen, kan bijdragen tot een welverdiende zichtbaarheid voor deze organisaties. En dat bovendien alle vrouwen er zich bewust van zouden zijn dat er, dankzij pioniers zoals Marguerite Legot, vele deuren zijn opengegaan voor vrouwen."

top

Diana Pavlidi: zang; geboren in Griekenland, studente jazz zang aan het conservatorium van Antwerpen
Vasilis Stefanopoulos: contrabas; geboren in Griekenland, woont, werkt en leeft in Den Haag.
zie: www.vasiliss.com
Christos Yerolatsitis: piano; geboren in Cyprus, woont, leeft en werkt in Den Haag.
zie www.christosyerolatsitis.com
Dit staat o.a. op hun programma:

top

Statutaire Vergadering op 4 februari 2016 - 19u30

Spreker: Mevr. Karine Heremans en Mr. Theo Vaes
Thema: Armentekort vzw


ArmenTeKort is een armoedebestrijdingsproject dat opgeleide vrijwilligers koppelt aan een persoon in kansarmoede voor een tweejarig traject dat gericht is op eigenwaarde- en sociale netwerkversterking.
Mensen in kansarmoede zijn niet in staat om zelfstandig de armoedeval te doorbreken wat maakt dat bij het uitblijven of falen van externe hulp deze problematiek per definitie van generatie op generatie wordt doorgegeven.

top

Inschrijving:
Zoals u het op de uitnodiging kunt lezen, is de inkom 25€. Dit omvat ook de receptie en de parking.
Indien u een steunend lid wenst te worden, stort u gewoon 10€ op de rekening.

Graag een overschrijving per persoon met zeker de volledige naam en voornaam. Uit veiligheidsoverweging vraagt de KBC een volledige lijst van de genodigden.
Voor de parking die gelegen is Eiermarkt 2, moet u de uitnodiging kunnen voorleggen samen met uw naam en voornaam.

Betaling=inschrijving!
Bankgegevens voor Club Antwerpen: IBAN BE14 4024 5479 3183 KREDBEBB
De plaatsen zijn beperkt, wie eerst komt eerst maalt; uiterlijke inschrijvingsdatum 29 februari 2016.

Waarom een gezamenijke filmavond?
Zoals reeds aangekondigd op de laatste nationale vergadering te Brussel wil het SIB ADVOCACY Team graag een nationale filmavond organiseren rond 8 maart 2016 (= dag van de vrouw). Alle deelnemende Soroptimistclubs zouden dan dezelfde film vertonen.
Gekozen film: “Suffragette”.
De internationale vrouwendag staat elk jaar op 8 maart in het teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld.
Die dag willen we aandacht vragen voor thema’s zoals economische zelfstandigheid, empowerment, recht op leren en ontwikkeling, seksueel geweld, discriminatie, . . . en laat dit nu net thema’s zijn die terug te vinden zijn in de doelstellingen van Soroptimist International. Door dezelfde film te vertonen in dezelfde periode in tal van zalen in België, willen wij onze visibiliteit verhogen en onze doelstellingen kenbaar maken aan de buitenwereld.
Voor wie: Voor iedereen die de inzet, engagement en doelstellingen van Soroptimist International genegen is.

De Film - SUFFRAGETTE
‘Suffragette‘ is een historisch drama, geregisseerd door S. Gravon, over de Britse vrouwen die aan het begin van de 20ste eeuw hebben gestreden voor vrouwenrechten.
Deze vrouwen behoorden niet tot de opgeleide klasse, ze waren werkende vrouwen en waren bereid om alles te verliezen in hun strijd voor gelijkheid - hun baan, hun huis, hun kinderen en hun leven.
Maud (gespeeld door Carey Mulligan) was zo'n soldaat. Het verhaal van haar strijd voor waardigheid is zeer aangrijpend, een echte thriller. De film is zowel hartverscheurend als inspirerend.
Een all-star cast met Carey Mulligan, Helena Bonham Carter, Brendan Gleeson, Anne-Marie Duff, Ben Whishaw en Meryl Streep als Emmeline Pankhurst.
De muziek is van Alexandre Desplat.
De doelstellingen van Soroptimist International kan u raadplegen op www.soroptimist.be.

top

Op 10 maart heeft SI club Antwerpen de heer Dokter Al De Weerd ,gerenommeerd neuroloog/somnoloog mogen ontvangen als gastspreker op haar opendeurdag.
Sinds 1980 legt Dokter De Weerd zich toe op uiteenlopende aspecten binnen de Klinische Neurofysiologie op het gebied van slaapgeneeskunde en later ook de epilepsie.
Dokter De Weerd heeft aan de hand van het thema : "Slapen kennen en kunnen we allemaal. Wat is daar nu nog aan te beleven?" ons een zeer boeiende en interessante uiteenzetting gegeven over slaap en wat er al of niet kan misgaan, geïllustreerd met het nodige beeldmateriaal.
Onder de 52 aanwezigen mochten we leden van SI club Land Van Waas, SI club Antwerpen Anthos en SI club Antwerpen de Zes Rozen verwelkomen, evenals sympathisanten van de leden van SI club Antwerpen.

top


Statutaire Vergadering op 7 april 2016 - 19u30

Spreker: Ilse Delmeire van deFilharmonie:
deFilharmonie en de OKAN-klassen en het opMaatorkest.

Mevrouw Delmeire zal het project "opMaat" toelichten en uitleggen wat ze met de schenking van 2500 EURO binnen dit project wensen te verwezenlijken;

Ilse Delmeire heeft zoals we haar al kennen van de Benefietconcerten in het ‘Kwadraat’ in Ekeren enthousiast verteld over deFilharmonie, de OKAN-klassen en het opMaatorkest.

Re-Mix Quellin:
Ook voor OKAN-klassen (Onthaal Klas Anderstalige Nieuwkomers) uit het secundair onderwijs werkt deFilharmonie projecten op maat uit. OKAN-klassen bestaan uit leerlingen tussen 12 en 18 jaar voor wie Nederlands niet de thuis-of moedertaal is en die als ‘nieuwkomers’ erkend werden.
Jaarlijks organiseert deFilharmonie een Re-Mix met het Lyceum Quellin. Zo werken vijfentwintig anderstalige leerlingen (een heterogene mix van nationaliteiten, culturen en leeftijden) een week lang samen met vier muzikanten van deFilharmonie en wordt hun normale uurrooster vervangen door intensieve repetities.
De Londense allround muzikant Paul Griffiths leidt het ensemble van orkestmusici en jongeren, brengt muzikaal materiaal aan en nodigt deelnemers uit om zelf creatief aan de slag te gaan.
De leerlingen stellen telkens hun eigen werk voor aan het grote publiek. Voor de jongeren is het een onvergetelijke belevenis, waarbij veel verborgen talent naar boven komt. Het eindresultaat is steeds verrassend!

Ilse heeft ook beelden getoond van Re-Mix Kinshasa. Daar hebben ze samengewerkt met kinderen uit een plaatselijke school.

topMAAK KINDEREN ZOO GELUKKIG

23 april 2016

Aangezien vele leden betrokken waren bij de voorbereiding van onze 85ste verjaardag, is in 2015 ons traditioneel ZOO project niet doorgegaan. Dit project wordt nu in 2016 voor de 5de maal georganiseerd.

Na een uitnodiging bij Hilde Franckx, soroptimist van Club Oostende en kinderarts in het Zeepreventorium in de Haan, is bij Linda De Man het idee gegroeid om een uitstap naar de Zoo te organiseren voor de chronisch zieke kinderen van het Zeepreventorium (kinderen van baby tot 18 jaar, zowel residerend als ambulant).

Het Zeepreventorium is nationaal en internationaal erkend voor het innoveren van ademhalingstherapieën en het bestrijden van obesitas en endocrinologische aandoeningen. Kinderen die er residentieel verblijven, kunnen er bovendien schoollopen in het Nederlands en het Frans.

Zaterdag 23 april was het zover! Voor de 5de maal organiseerde Linda De Man een uitstap naar de ZOO.
Dit jaar mochten de kinderen van het Zeepreventorium van Den Haan genieten van een dagje Plankendael.
Het werd een fantastische dag . Een pluim voor Linda die alles weer perfect heeft georganiseerd.
Helpende handen: Rita De Groot, Liliane, Jo, Liselotte, Christel, Lieve, Miriam, Christine Van Meir en dochter Sophie. Ook Jacques was van de partij.
Een uitgebreider verslag met foto’s zal in de volgende omzendbrief te lezen zijn.

top

Statutaire Vergadering op 12 mei 2016 - 19u30

Algemene Vergadering + Verkiezingen

Verkiezingen bestuur 2016 – 2018
Viering jubilarissen

top

foto Frank Toussaint

SI Club Antwerpen heeft het genoegen U uit te nodigen op haar
Open deur vergadering op donderdag 9 juni 2016

Spreker: Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven
Thema: Dementie

Salons De Jachthoorn, Doornstraat 11, 2550 Kontich
Aperitief : 19.30 uur Aanvang diner: 20:00 uur


Inschrijven vóór maandag 6 juni 2016
Bij: Mireille Van den Bossche (penningmeester SI club Antwerpen) Tel.: 03 605 37 85 of mail: mireille.vdb@skynet.be
- Leden van SI Antwerpen schrijven zich in telefonisch of per mail.
- Niet-leden van SI Antwerpen schrijven zich in door 41 euro over te schrijven
op bankrekening-nummer IBAN BE 14 402 4547931 83 KREDBEBB met vermelding van naam en club.
De betaling geldt als inschrijving.


Op 9 juni mochten we Christine Van Broeckhoven verwelkomen op onze open deur vergadering. De opkomst was talrijk en de verwachtingen hoog gespannen. Christel, Mireille en Molly hadden weer voor leuke “aan het thema aangepaste “kaartjes gezorgd voor de tafelschikking. Na een gezellig aperitief gingen we aan tafel en verwelkomde Molly alle gasten.

Ook Liliane nam even het woord in verband met de nalatenschap van Gaby Mertens en stelde ons mevrouw Durlet voor, kleindochter van de componist Emanuel Durlet. Via het Durlet Fonds steunt zij jonge musici om hogerop te geraken. Onze club denkt eraan om met de schenking van Gaby Mertens een jong muzikaal talent te steunen.

Na het hoofdgerecht gaf Christine van Broeckhoven, ingeleid door Christine Vermeir, haar lezing over Alzheimer en Dementie. Christine van Broechoven heeft geprobeerd op een duidelijke en eenvoudige manier het complexe gegeven van Alzheimer en Dementie uit de doeken te doen, heel goed samengevat in onderstaand verslag door Christine VM.


Met Christine Van Broeckhoven mochten wij als gastspreker een wereld-autoriteit op het gebied van dementie verwelkomen.
Met haar departement moleculaire genetica van de UA doet zij reeds jarenlang baanbrekend onderzoek, voornamelijk naar de ziekte van Alzheimer en haar zeer complexe processen en oorzaken.

Zij begon haar voordracht door het verschil uit te leggen tussen de milde vergeetachtigheid, die veroorzaakt wordt door ons ouder wordende brein en een dementieproces, dat het gevolg is van een pathologische aftakeling van de hersenen. Meerdere ziekteprocessen kunnen dementie veroorzaken, maar de ziekte van Alzheimer is de belangrijkste: ongeveer 70% van de mensen met dementie lijden aan Alzheimer. Daarom beperkt zij zich ook tot deze vorm.

Zij legde vervolgens uit wat er in de hersenen gebeurde. De ziekte veroorzaakt een neerslag van bepaalde eiwitten, die zich vastzetten in de hersenen en daar amyloid plakken en tau-kluwens vormen. Deze verstoren gaandeweg meer en meer de communicatie tussen hersencellen, vooral in het bovenste deel van de hersenen. Hierdoor worden eerst het werkgeheugen en het korte termijngeheugen, maar in een later stadium ook de andere delen van het brein, zoals het lange termijn geheugen aangetast.

Zij geeft aan dat de ziekte vooral een ouderdomsziekte is, waarvan de kans dat je ze krijgt stijgt met de jaren, zeker van de leeftijd van 65 jaar. Ze komt, door de wereldwijde vergrijzing, ook meer en meer voor, wat tegen 2050 tot een verdubbeling van het (nu reeds hoge) aantal Alzheimerpatiënten zal leiden. Vervolgens sprak zij over diagnose en therapie.

Vroegtijdige diagnose is door de ontwikkeling van de medische beeldvorming mogelijk. Maar het proces blijkt zo complex dat de wetenschap nog voor een grote uitdaging staat alvorens de diagnose tot een werkzame therapie zal leiden. Tenslotte gaf zij aan dat een gezonde levensstijl wat betreft voeding, beweging, sociale en intellectuele arbeid de kans op het voorkomen of vertragen van de ziekte sterk verbetert.

top

Statutaire Vergadering op 1 september 2016 - 19u30

Statutaire vergadering
Spreker: Dokter Luc Geutjes
geneesheer directeur van de kliniek in Heusden
over www.memisa.be

top

Statutaire Vergadering op 6 october 2016 - 19u30

Jaarverslagen van secretaris, penningmeester, programma-directeur
Bestuurswissel

topVZW Soroptimist International Club Antwerpen, Louislei 58, 2930 Brasschaat
ondernemingsnummer 0640.806.348
About Soroptimist | Site Map | Protection of intellectual rights / Responsibility / Privacy Policy |