Logo Soroptimist International Antwerpen


Internationale Vergaderingen


Verslag Internat. Vergaderingen

Pagina - Andere activiteiten vanaf 2011

Andere Activiteiten vanaf 2011 van SI Antwerpen


Michaelina
de leading lady van de barok
26 augustus 2018


SI Club Antwerpen nodigt u, uw partner, familieleden en vrienden uit
op onze culturele zomeractiviteit
'Michaelina'
in het teken van Antwerpen Barok
gevolgd door een gezellig etentje aan de Schelde
in Brasserie De Kaai.Wij verwachten u om:

 • 11u00   Bijeenkomst inkomhal van het MAS - Hanzestedenplaats 1 - 2000 Antwerpen
 • 11u30   Bezoek aan de tentoonstelling met gids
 • 13u00   Lunch in Brasserie De Kaai met zicht op de Schelde - Rijnkaai 94 - 2000 Antwerpen
Keuzemenu: 35 €
 • Aperitief
 • Voorgerecht met 1 glas wijn, bier, water of frisdrank: kaaskroket of rundcarpaccio
 • Hoofdgerecht met 1 glas wijn, bier, water of frisdrank:
        Stoofvlees met witloof en frietjes
        Koolvishaasje met puree van gele wortel en witte wijnsaus
        Vegetarische lasagne
 • Koffie of thee
Inschrijving mogelijk voor:
 • MAS: 15 € pp
 • Lunch: 35 € pp
 • MAS + lunch: 50 € pp
Gelieve in te schrijven via de SIB website (kies club Antwerpen en kies datum op kalender), ook voor niet-leden, en uw menukeuze mee te delen. De reservatie is definitief bij storting voor 10/08/2018 op rekening SI Club Antwerpen BE14 4024 5479 3183.
Inlichtingen: Mireille Van den Bossche - mireille.vdb@skynet.be.

topZomeruitstap 2014 - Den dooden draad te Kalmthout
24 augustus 2014

zie voor meer informatie: www.dendoodendraad.beSI Club Antwerpen organiseert een ‘Wandeling in de Kalmthoutse Heide’ : “Den Doodendraad”. Deze oorlogswandeling is gebaseerd op de klassieker ‘Tussen Dodendraad en V-bommen'.
Standaardparcours is 4 km en duurt 2,5 uur.
Startplaats : Dienst Toerisme Kalmthout, Putsesteenweg 131 te Kalmthout
Verdere informatie volgt nog betreffende aanvang wandeling en aansluitende lunch.

“2014 tot 2018 herdenking WO I”
Bij vermelding van WO I zie je de beelden van de frontstreek aan de Ijzer en wordt wel eens de strijd rond Antwerpen en de val van de fortengordel ed. vergeten.
De gebeurtenissen in de grensstreek hadden een grote impact. O.a. werd het landschap doorsneden met een hoogspanningsdraad om nieuwe vluchtelingen tegen te houden.
Delen van de grensstreek werden langs alle zijden ingesloten. Mensen- en goederensmokkel werd een lokale specialiteit en onderweg vielen vele slachtoffers..

topSI Antwerpen de zes Rozen
Open Deur - 14 maart 2014
Jazz met Sofie La Digue

In de Dieseghemhoeve te Mortsel vond de open-deur plaats georganiseerd door SI club Antwerpen De Zes Rozen.
Aanwezigen van onze club waren: Jo Dubois, Nicole D’Henin, Frieda Helsen, Liliane Schoepen, Bea Rabe en Anita Smet.
Sofie La Digue en haar muzikanten wisten het publiek te boeien met jazz, blues ...
De sfeer zat er echt wel in. We mochten genieten van een fantastische avond.

De opbrengst ging naar Adic en Terradialoog die elk een chèque van 1500€ mochten ontvangen.

top


SI Belgium - 75 jaar - 8 maart 2014

Op 8 maart vierde Soroptimist International Belgium (SIB) de 75ste verjaardag van de Belgische Unie.
Het thema is “De Strijd tegen elke vorm van geweld tegenover vrouwen en meisjes”.

Er waren voordrachten o.a. over :

 • Responsabiliseringstherapie daders van geweld
 • Slachtofferhulp mensenhandel
 • Herstellende operaties van fistels
 • Veilig bevallen in Afrka
 • Verbeteren van seksuele en reproductieve gezondheid

De viering van 75 jaar Soroptimist International België werd door 6 leden van onze club bijgewoond.
Op de foto staan de leden van onze club samen met de SI Europe President (Ulla Madson) tijdens de viering van de 75ste verjaardag van SI België. De vergadering ging door in de Koninklijke Albertina Bibliotheek te Brussel.
Als voorzitter van de oudste club van de Belgische Unie mocht Christel Verswyvelen tijdens de kaarsen-ceremonie de 4de kaars voor SI aansteken.
Op de 75ste verjaardag van SIB is ook de speciale prijs voor de 75ste verjaardag uitgereikt. Deze prijs werd gewonnen door “Patsy Sörenson”, voorzitster en mede-oprichtster van PAYOKE (een Antwerps vluchthuis voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel).
Een geëmotioneerde “Patsy Sörenson” mocht deze prijs ter waarde van 15.000 Euro in ontvangst nemen. Wij, SI club Antwerpen hadden het dossier van “Patsy Sörenson” binnengebracht bij SIB namens de 3 Antwerpse clubs (SI club Antwerpen, SI club Antwerpen De Zes Rozen en SI club Antwerpen Anthos).

top


Zomeruitstap 2013 - Middelheim

Inschrijving

Op zaterdag 24 augustus vond de jaarlijkse zomeractiviteit van onze club plaats. Op het programma stond een geleid bezoek aan het openluchtmuseum Middelheim met als thema “Belgische kunstenaars”. Stipt op tijd waren alle 28 deelnemers aanwezig waaronder 7 leden van club Breda.
De weergoden lieten ons niet helemaal in de steek want de stortregens van ’s ochtends hadden plaatsgemaakt voor een druilerige, bewolkte hemel die het park deed baden in een mistige, mysterieuze sfeer.
Onder de professionele leiding van 2 uitstekende gidsen maakten we een wandeling doorheen het hele park : zowel Middelheim Laag als Middelheim Hoog, evenals de recente uitbreiding met de Hortiflora tuin werden bezocht.
In de tijdelijke tentoonstelling “Mijn kleine Paradijs” viel vooral het werk van Hans op de Beeck in de smaak. Ook de vaste collectie met werken van Rik Wouters, Dodeigne en Honoré d’O kon op veel bijval rekenen.
In het Braempaviljoen was het “Het Schaakspel” van Vic Gentils tentoongesteld en kwamen we heelwat te weten over de geschiedenis van dit werk.
Als afsluiter maakten we een zijsprongetje naar het Verre Oosten, waar we over de brug van Ai Wei Wei de landsgrenzen van China verkenden.

De familiedag werd afgesloten met een lekkere vegetarische lunch in het Grand Café van Kunstencentrum De Singel waar nog enkele leden ons vervoegden.
Het was een leerrijke uitstap waar de deelnemers één van onze mooiste en internationaal geprezen musea beter leerden kennen en waar de vriendschapsbanden met Club Breda werden aangehaald.

top


Ankara Gaziosmanpasa Club 2013 - 25 jaar
Uitnodiging   -   Verslag van reis


SI club Gaziosmanpasa – Verslag 25ste verjaardag – 26 - 28 april 2013

Eerst even vertellen wie er meeging; Hilde Franckx van Club Oostende, Nicole D’Henin, Liliane Schoepen en Karel, Bea Rabe en zus Carine, Anne-Marie Gepts en Stefan, Frieda Helsen en Tom, Linda De Man en Jacques.
Het werd een onvergetelijke ervaring. Het was een prachtige reis, verrijkend, hartverwarmend en de gastvrijheid van onze Turkse zusters was groot, hartelijk en oprecht gemeend. Het bracht ons in verlegenheid. De eerste dag kregen we al een bezoek aan het mausoleum van Ataturk (de revolutionaire staatsman 1881-1938)

en aan het huis van Soroptimist op de Citadel in Ankara waar de armste vrouwen aan de eerste bijstand worden geholpen.

Het congres voor de 25ste verjaardag van club Gaziosmanpasa werd bijgewoond door leden uit verschillende clubs rond Londen, Kenia, Kosovo en onze delegatie.

Als gastspreekster kwam Turkse topjournaliste mevr. Nur Batur die wees op het nog steeds grote probleem van geweld tegen vrouwen, analfabetisme (15 %vrouwen) en gebrek aan politieke participatie. Hun betrachting is 30% vrouwen in de politiek en de opvoeding van mannen wiens solidariteit nodig is om de samenleving te veranderen. Zoals Ataturk gezegd heeft: ’de mensheid bestaat uit mannen en vrouwen, als de helft van de mensheid gebonden is door kettingen kan de andere helft nooit groeien’.
Elke club stelde zijn projecten voor en de rode draad was zeker vrouwenhandel, geweld tegen vrouwen en meisjes, scholing voor kinderen. Voor onze club sprak Bea over orgaandonatie, onze projecten met de Zoo en het ‘op Maatorkest’ van de Filharmonie.

Het thema van het debat in de namiddag was 'Food Security and Obesity Combat'. Verschillende sprekers waaronder ook Hilde Franckx wezen ons erop dat er evenwicht moet zijn tussen voedsel en energieverbruik, dat we vooral veel moeten bewegen en de stelregel volgen dat de helft van ons bord al volstaat.
We hebben op deze reis deze stelregel echter NIET toegepast!
We zijn overal zo overvloedig verwend, het was allemaal zo lekker en vooral… het zou als een belediging opgevat worden als we niet alles opaten… dus we hebben ons welopgevoed gedragen en veel gegeten.

Na onze dagen in Ankara trokken we nog verder naar Capadoccia en Hattusha, beiden op de Unesco Werelderfgoedlijst en absoluut de moeite waard.

We bezochten de ondergrondse steden van de eerste Christenen (op onze knieën als volleerde kabouterkes), we vlogen in een luchtballon over Capadoccia (om 5 u ’s morgens zijn we met vijf vertrokken en we hebben de zon zien opgaan boven Nationaal Park Göreme en door de hitte van de branders Tom Kebab gezien), we beklommen de glibberige rotsen van de heiligdommen van Hattusha (onderhandelen met de plaatselijke verkopers werd een sport), we gingen eten in het Coöperatieve restaurant gerund door enkel vrouwen in Avanos (waar Linda haar veelkleurige rok kon ruilen voor een harembroek en niet wilde), we bewogen heel veel zoals ons was opgedragen (Karel meestal naar een andere kant maar Liliane was nooit ongerust) en niet te vergeten we aten en kochten noten, Turkish Delight en leblebi (soort kikkererwten) met de kilo (er zijn er zelfs die een winkeltje kunnen beginnen).
Kortom voor deze vorm van teambuilding zijn we nog te vinden!

We zijn dan ook een bijzondere dank verschuldigd aan Nur Caglar en Voorzitster Zehra Aksu en alle andere leden van de club Gaziosmanpasa, die ons met een eeuwige glimlach en ijver door de volledige reis zonder enig mankement hebben geloodst.
We hebben onze gastvrouwen uitgenodigd op onze 85ste verjaardag in 2015 en wij op onze beurt mogen opnieuw inpakken voor de 20ste Internationale Conventie in Istanbul op 9-12 juli 2015.

Ik eindig met de woorden van Ataturk: ’Everything we see in the World is the creative work of women’. Vrouwen zijn dus de drijvende krachten.

Daarop kunnen we alleen zeggen : ‘tesekkür ederim’.
Linda De Man

PS. Club Antwerpen begin maar al te sparen… want er werden ginder kosten noch moeite gespaard!
En onze gastvrijheid is toch ook legendarisch zeker!
De mooie powerpoint presentatie die Bea Rabe heeft gemaakt over onze sociale projecten zal ter gelegenheid getoond worden.

top


SI club Gaziosmanpasa – Uitnodiging tot hun 25ste verjaardag - april 2013

Een tiental jaar geleden ben ik ingegaan op de vraag naar medewerking van een soroptimiste professor architectuur uit Ankara. Ze zocht home hospitality voor twee vrouwelijke architecten die de gelegenheid kregen om een jaar in Antwerpen te doceren, op voorstel van directeur Richard Focqué.
Anne-Marie Gepts en Micheline Van Cailli en ikzelf hebben deze jonge vrouwen thuis opgevangen gedurende het academisch jaar.
In de club werd, onder voorzitterschap van Mirelle Dom, verslag gegeven van dit Young Academics Project door twee architecten van het Henri Vandevelde Instituut en onze kandidaten.
Met Zeynep Uludag, die zes maand bij ons logeerde heb ik nog steeds contact gehouden. Ik zou het fijn vinden als u de inhoud van de brief van Zehra Aksu, voorzitter van Soroptimistclub Gaziomonpasa aan onze clubleden zou doorgeven.
Tom en ik willen graag op de uitnodiging van Nur Caglar ingaan. Het verdriet me dat Micheline er niet meer is om ons te vergezellen...
Frieda Helsen

Dearest Frieda,
It has been quite a long time since we have exchanged messages. I hope my message finds both you and Tom in good health and spirits.
I am writing to you in consider to the forthcoming 25th anniversary celebrations of my club.
Below, I share the call for participation brief of my president Zehra Aksu. Will you please share this letter with the soroptimists in your club and in the other clubs of Belgian Union?
Our club members and many soroptimists from the other five clubs in Ankara are ready to offer home stay to our guest sisters from Belgium.
A number of sisters from our sister clubs in London, Lisbon, and some more in Kosova, Tirana have already intended to join.
We are looking forward to hear the positive responses from your side also. I especially longing to have an opportunity to pay back your warm hospitality and great collaboration in Young Academics Project years ago.
Since then I suspended my soroptimist activities a little bit and worked hard to make progress in my academic carrier. At the moment I am the liaison-program coordinator of my club and warming up once more with the issues in soroptimist agenda.
We are following the SIE presidents women go for water and food project and dealing with the water and food sanity and health, infection diseases, obesity, etc. in our club.
With this message, I also take the opportunity to express my friendly feelings to you and your family, and send an early season's greetings for the approaching christmas and new-year.
A big hug and sincere regards,
Nur Caglar

Dear president and sisters,
I am the president of the Soroptimist club for the Gaziosmanpasa District of Ankara, Turkey.
I am writing this message to you on the occasion of the 25th anniversary celebrations of our club. 2013 will be the 25 the year of our club and therefore we would like to expand our usual activities and spread them into the international platform.
One of the activities that we plan to do in 2013 is to organize an event, on April 26-27-28 creating an environment in which domestic and foreign club representatives would present the best practices of their own clubs and enriching the event by various cultural activities about our country and about our capital city, Ankara.
We intend to send the detailed agenda as of the first weeks of the New Year. I wanted to send this message in advance to let you know about the dates of the event so that you can add it to your agenda.
We will be very pleased if you and your club members will join us at this event. We will be more than happy to host you as our sisters at our homes.
We will appreciate it if you could please confirm your participation as soon as possible so that we can prepare the agenda accordingly. As you know it is important for us to know the number of guests attending to arrange the venue, activities, and presentations etc.
Please let us know about your participation by 10 January 2013. We will help those who need visa.
Best Regards,
Zehra Aksu,
President, Gaziosmanpasa Soroptimist Club, Ankara, Turkey

topKassel - Documenta

SI Club Kassel Bad Wilhemshöhe nodigt ons van ganser harte uit om het eerste weekend van september 2012 naar Kassel te komen voor een dubbel evenement: hun club wordt 5 jaar en er is ook ... Documenta Kassel...

topBezoek Poolse clubs

Op zondag 2 oktober 2011 brachten Soroptimisten van de Poolse Unie een bezoek aan Antwerpent. Myriam .zorgde voor logies en homehospitality voor 4 Poolse sorop dames uit Warschau.

topDuitse SI club Kassel-Bad Willhemshöhe op bezoek in Antwerpen

Op 11 september 2011 bezochten een twintigtal leden van deze jonge Duitse SI club, gesticht in 2007, Antwerpen.
Marita Hensel, voorzitter van SI club Kassel-Bad Willhemshöhe, is coördinator van het SI/E Mentoring Programma Duitsland. Zij was aanwezig op de S/IE Mentoring Assessment dagen in juni 2010 en ook op de Menteedagen in januari 2011 te Brussel. Dit bracht haar op het idee om voor de leden van haar club een bezoek aan Brussel en Antwerpen te organiseren.
Vrijdagavond dineerden ze in de Amazone. Zaterdag verkenden ze Brussel.
Zondagmorgen kwamen ze naar Antwerpen en onze nationale voorzitter Marlise Binder vergezeld van enkele leden van SI club Land van Waas stonden hen op te wachten samen met Mireille, Frieda en Rita van club Antwerpen.
Met Mireille en de voorzitter van de rechtbank bezochten we het Antwerpse Assisenhof. Frieda had een boeiende sightseeing voorbereid. Zij nam ons mee naar de wandelboulevard van het MAS. Van daaruit gingen we naar de Grote Markt met Brabo en het stadhuis; zo naar de kathedraal en langs de Schelde naar het Zuiderterras waar nog veel soropleden van verschillende clubs ons kwamen vervoegen voor een geanimeerde lunch.
Na de lunch vertrokken onze Duitse soropvriendinnen met de bus huiswaarts.

top
Begeleid Bezoek aan het Museum Aan de Stroom

op zaterdag 27 augustus 2011

samen met SI Charleroi Soleilmont, SI Soignies en SI Tubize

Op 27 augustus mochten wij volgende SI clubs verwelkomen in Het Duvelsgenot: club Tubize, Mons, BXL Doyen, Genk, Charleroi Soleilmont.

We konden bijpraten met een tasje koffie en lekkere mini koffiekoeken.
Rond 11 uur bezochten wij, met 2 fantastische gidsen, de tentoonstelling” Wereldstad”.

Een stad leeft nu, is gebouwd op haar verleden en kijkt naar de toekomst. Ze krijgt vorm in gebouwen en gebeurtenissen, in portretten en verhalen.

Hoe portretteert Antwerpen zich zelf sinds zowat 500 jaar? Als een stad met vele gezichten. Maar altijd opnieuw ook als een stad aan de stroom en als een stad in de wereld.

In de 16de eeuw groeit ze uit tot een trotse handelsmetropool van wereldformaat. De Antwerpse ‘ommegangen’ dragen die trots uit en evolueren van religieuze processies tot steeds profanere odes aan de stad en de haven.

In de 19de eeuw bloeien haven en economie opnieuw, en pakt Antwerpen op 3 wereldtentoonstellingen uit met zijn geloof in de toekomst. Ook vandaag blijft de stad door haar internationale uitstraling en veelkleurige bevolking een stad die in de wereld staat. Globalisering heeft Antwerpen gemaakt tot wat het is.
Afsluiten deden we met een overheerlijke maaltijd in het Duvelsgenot, na trotsvol, onze stad met zijn rijk verleden te hebben voorgesteld.
Daarna kon men verder het MAS verkennen of onze mooie Modestad.

Het was in elk geval een geslaagde dag. Het was een zeer succesvol initiatief.

topVZW Soroptimist International Club Antwerpen, Louislei 58, 2930 Brasschaat
ondernemingsnummer 0640.806.348
About Soroptimist | Site Map | Protection of intellectual rights / Responsibility / Privacy Policy |